Degiro

Diskuse o brokerech, obchodnících a bankách

Moderátor: VSbrok

Odpovědět
sundrys1
Začátečník
Příspěvky: 2
Registrován: 22 úno 2021 09:19

Re: Degiro

Příspěvek od sundrys1 » 24 úno 2021 08:12

rich píše:
28 led 2021 13:17
nevíte někdo jak funguje na degiru prikaz stop limit? jde mi o nasledujici:

mám velmi volatilní akcii koupenou kus za 90 usd
momentálně je na 100 USD
když zacne klesat až na 92, chci jí prodat abych vydelal 2usd
v premakretu cena klesne na 85 - ale ja ji puvodne chtel prodat pouze za tech 92, (tak abych mel zisk), ale nerealizoval ztátu pri prodeji po otevreni za 85, protoze se zase velice rychle dostane na 100.

Je nejaky takovy príkaz jak se vyhnout nechtenemu prodeji pod cenou? :-))
ahoj, stop limit je ten prikaz, chrani pred pre market atd pokud cena spadne moc, tak se akcie neproda.

Uživatelský avatar
slon
Pokročilý
Příspěvky: 293
Registrován: 04 led 2019 23:00
Has thanked: 1 time

Re: Degiro

Příspěvek od slon » 09 bře 2021 07:22

Jen info v pátek odpoledne jsem zadal otevření účtu a v pondělí po připsání platby, projití úvodního testu již nákup. Docela jsem koukal. Kamarád otevírá u IB již 14 dní a nejde mu to... ale detaily jsem nezjišťoval.

Uživatelský avatar
Daniel
Začátečník
Příspěvky: 49
Registrován: 14 led 2020 11:38
Bydliště: Praha

Re: Degiro

Příspěvek od Daniel » 11 bře 2021 12:15

VSbrok píše:
16 úno 2021 10:34
Tak nám zablokovali zlatý standard REIT sektoru Realty Income (O) a největší mall firmu Simon Property Group (SPG) :idea:
Viz také zde: http://p2pforum.cz/viewtopic.php?t=403&start=540 :idea:

Když jsem loni varoval před salámovou metodou omezování produktů na Degiru, tak mi bylo vyčítáno, že zbytečně straším ... tak a je to tady :?

Rád bych tedy poprosil všechny naše čtenáře o hromadnou akci a začít bombadovat infolinku Degira, že tohle už je fakt přes čáru a buď zachovají/vrátí zpět odstraněné firmy nebo si najdeme jiného brokera :evil:

Předloni odstranili BDC firmy, loni omezily klasické akcie a letos REIT ... co bude příště? Omezení na jimi vybraných 100 firem z SP500? :roll:
Taky jsem jim psal, je to fakt zoufalé, tohle jejich postupné oklešťování služeb. Čím dál častěji narážím na zajímavé tituly v USA, které na Degiru prostě nejsou, už jsem téměř rezignoval na to snažit se vyhledávat méně obvyklé akcie. A teď už tam chybí i mnoho těch populárních. Začínám si klást otázku, kde přesně je ten bod, který mě donutí přejít k LYNX nebo IB. Mám pocit, že se chtějí stát nějakým Revolutem nebo Robinhoodem a dlouhodobí, natožpak dividendoví investoři je prostě nezajímají.

minarjo
Pokročilý
Příspěvky: 300
Registrován: 07 led 2019 19:37
Been thanked: 19 times

Re: Degiro

Příspěvek od minarjo » 11 bře 2021 14:45

Brokerů je stejně vhodné mít více, nejen kvůli nízkému pojistnému limitu 20 tisíc euro na celé portfolio, ale i prostě kvůli diverzifikaci a možnostem, každý má výhodněji něco jiného. Já třeba mám teď už brokery čtyři: Fio (tam jsem začínal, teď už jen na CZ akcie, ty jinde z dále uvedených nejsou vůbec, či jen s problémy typu vysoká daň z divi), Lynx (většina US portfolia), Degiro (evropské portfolio a zbytek US) a nově od začátku roku ještě XTB, díky jejich novince obchodů s akciemi zdarma (tam pokračuji v evropském ptf, protože v Degiro už jsem na hranici 20k euro narazil a XTB zatím neumí W-8BEN, proto US akcie u XTB zatím nechci).
Soustředit se jen na jednoho brokera, jak chápu z věty "...mě donutí přejít k LYNX nebo IB" z příspěvku nad tímto, je v dnešní době nesmysl, stejně jako mít vše u jedné finanční instituce (běžný účet, hypotéku, pojištění, penzijko...) - trh je košatý, lze si vyzobat to NEJ napříč institucemi. A kdo to myslí s dlouhodobým investováním vážně, tak proč by se omezoval jen na jednoho brokera? Nedává to smysl, mít jich víc žádné komplikace nepřináší, beru to nejen pro vyšší bezpečnost a nižší náklady.

Uživatelský avatar
Daniel
Začátečník
Příspěvky: 49
Registrován: 14 led 2020 11:38
Bydliště: Praha

Re: Degiro

Příspěvek od Daniel » 15 bře 2021 11:27

No asi záleží na velikosti portfolia, ale důvod pro jednoho nebo nízký počet brokerů je pro mě snazší administrativa i reinvestování dividend. Pokud mi každý měsíc přijde pár tisíc z dividend, mohu tam rovnou něco přihodit a vše hned reinvestovat. Data z Degira snadno importuji do Obchodního deníku od Dana a je hotovo. Pro daně mi pak stačí deník a report od Degiro. Zároveň mi vyšlo tehdy nákladově nejlépe, protože IB mělo smysl až od nějakého milionu a půl. Ale ano, plánuji také do budoucna diverzifikovat a nejspíš přibrat také ten LYNX, ale i tam to určitě nebude bez chybičky - zrovna tu teď někdo psal, jak mu trvá měsíce jen založit účet. A co se týče pojištění - taky jsem už překročil 20k euro, ale stejně je to takový extrémní scénář a navíc ty akcie by ti stejně měly zůstat i v případě krachu Degiro, jen by se pak musely převést k jinému brokerovi.

minarjo
Pokročilý
Příspěvky: 300
Registrován: 07 led 2019 19:37
Been thanked: 19 times

Re: Degiro

Příspěvek od minarjo » 15 bře 2021 12:40

Nejsi první, kdo se na "krach" brokera dívá špatně. Spíš než krach brokera je daleko víc pravděpodobná zpronevěra některým ze zaměstnanců brokera, který prodá (nejen) tvé akcie, zpeněží a uteče někam za kopečky. A pak by to pojistné krytí chybělo, obzvlášť když by to udělal více profilům a krach brokera by to fakt vyvolalo (tedy broker by nemohl nad rámec pojištění sanovat tvou ztrátu ze zpronevěry ze svého). Na to nezapomínejte, že broker má na základě vašeho pověření přístup k akcím, vykonává instrukce dle pokynů klientů, ale chamtivý zaměstnanec by je mohl fingovat. Takových případů už bylo, a to i u bank (třeba nedávná aféra s poplatky v Bank of America atd). Tedy nepodceňujte tu pojistnou ochranu, když broker má plný přístup k vašim akciím (musí mít, aby šlo zadávat pokyny). Raději budu mít 5 brokerů a u každého 20k euro, než jediného se 100k euro, to je jasná věc. Ta administrativa pro daně není nijak těžší, prostě reportů brokerů je více a tabulka SEZNAM v přiznání ty zahraniční dividendy napříč jednotlivými zeměmi skrz ty brokery sečte, žádné drama. A reinvestice také není problém - když už má ptf. u jednoho téměř 20k euro, tak už generuje dost cashe na to, aby šlo reinvestovat také.
A poslední argument: ne vše lze i všech brokerů koupit. Někde je to třeba zbytečně drahé, i když má CZ i zahraniční akcie v podstatě bez omezení (Fio), jinde české nelze koupit vůbec (Lynx) či s nevýhodnou daní (Degiro), jinde jsou blokovány třeba určité skupiny akcií (třeba zbrojařský průmysl u Lynx i Degiro) atd. I proto je třeba jich mít více.

Martin.013
Začátečník
Příspěvky: 11
Registrován: 07 dub 2020 22:40

Re: Degiro

Příspěvek od Martin.013 » 15 bře 2021 15:58

minarjo:

O XTB také uvažuji jako o vedlejším brokeru a když píšeš, že tam máš nově také účet, zkusím se zeptat. Nezjištoval jsi zda poskytují nějaký souhrný roční výpis, kde jsou vyplacené dividendy a stržené daně rozdělené podle jednotlivých zemí pro účely daňového přiznání - zápočtu daně ze zahraničí (obdobně jako LYNX nebo Degiro)?

minarjo
Pokročilý
Příspěvky: 300
Registrován: 07 led 2019 19:37
Been thanked: 19 times

Re: Degiro

Příspěvek od minarjo » 15 bře 2021 16:28

Obávám se že toto zatím XTB neumí, přeci jen je to zejména Forex/CFD broker, skrz bezplatné akcie chce na tento trading nalákat. Ale není to naštěstí tak zlé - ve webové obchodní platformě XStation lze generovat historii s mnoha různými filtry, tedy klidně filtr jen na dividendy a daně. Neboli neměl by být problém si dividendový PDF výpis za celý rok pak vygenerovat, i když závěrečné součty dividend a daní dle zemí už pak bude třeba dodělat z tohoto vytvořeného výpisu ručně. Ale stále lepší než třeba u Fio, kde je výpis komplet všeho a v tom je třeba se v těch dividendách přebrat... Pohodlí jako má Degiro či Lynx (vše automaticky rozpočítané dle zemí) u XTB ale tedy zatím není. Stejně tak se čeká na podporu formuláře W-8BEN, aby USA dividendy měly daň jen 15% místo dvojnásobku. I to by časem mělo být, nicméně já mám v XTB jen evropské tituly (USA mám plný Lynx a zbytek v Degiro), takže mě tento nedostatek netrápí.

etfindex
Začátečník
Příspěvky: 43
Registrován: 08 zář 2019 15:33

Re: Degiro

Příspěvek od etfindex » 25 bře 2021 21:09

Ahoj,
jelikož hodlám začít rozpouštět prostřednictvím Degiro větší množství peněz tak by mě zajímalo v první řadě jakým způsobem by se řešila pozůstalost v případě mého úmrtí. Je sice divné že to řeším ale nikdo není nesmrtelný a pokud jsem dobře hledal tak nikde u Degiro jsem nedokázal najít položku k případnému spolumajiteli účtu. Existuje tam vůbec něco takového???? Mám pouze strach jak by se to řešilo v případě mého ůmrtí.Jestli je to v možnostech notáře????? navíc Degiro bez české podpory?????
Pokud už se to tu někde probíralo tak se omlouvám .

Cyberguy
Začátečník
Příspěvky: 159
Registrován: 07 led 2019 07:41
Has thanked: 8 times
Been thanked: 1 time

Re: Degiro

Příspěvek od Cyberguy » 26 bře 2021 11:15

etfindex píše:
25 bře 2021 21:09
Jestli je to v možnostech notáře????? navíc Degiro bez české podpory?????
V případě úmrtí je soudně přidělen notář. Ten osloví osobu, která vypravila pohřeb a požádá ji o doplnění informací o pozůstalých a majetkové informace (u které banky mají účet a pod., kam byla poukazována penze, jaké má zemřelý další závazky a pohledávky, různé další majetkové poměry, ...). Sami osloví uvedené instituce a osoby, které se touto cestou (dotazník) dozví a poté co shromáždí dostatek informací, přikročí k dědickému řízení.

Podle toho co jsem zažil, co jim oslovená osoba nesdělí (a nikdo z účastníků dědického řízení nedoplní ... nutno říci, že je notář vůbec neoslovil a je to tedy čistě jen na aktivitě a vztazích zbývajících pozůstalých), to vůbec neřeší. Jediné co vyhledali sami byl zápis v KN.

Odpovědět