Daně a jak na ně (původní vlákno ze starého fóra)

Diskuse o daních a zákonech

Moderátor: VSbrok

Odpovědět
minarjo
Pokročilý
Příspěvky: 300
Registrován: 07 led 2019 19:37
Been thanked: 19 times

Re: Daně a jak na ně (původní vlákno ze starého fóra)

Příspěvek od minarjo » 17 úno 2021 13:00

Ne konverze jsem opravdu jindy takto neuvažoval, protože třeba Kč na USD nekonvertuji kvůli zisku, ale proto abych tu druhou měnu měl na nákup. Neboli nedělám Forex obchody (nákup měny, pak zase prodej, kvůli zisku na měnách), směnu dělám tak jako v kamenné směnárně proto, abych jinou měnu měl. Ani jsem neslyšel, že by FÚ po někom chtěl, daný například danil to, když si vymění Kč na kuny před dovolenou v Chorvatsku a pak zbylé kuny zpět na Kč, to se u fiat měn fakt daně neřeší (u fyzických osob nepodnikajících bez vedení účetnictví - u podnikání a firem, kde vedou účetnictví, tam samosebou ano, tam měny do účetnictví musejí zohlednit).
Ale pozor, to co platí pro fiat měny neplatí pro kryptoměny typu bitcoin a jiné. Na ty se FÚ dívá jako na nehmotný majetek, ne jako na platidlo, měnu! Tedy prodej butcoinu zpět za fiat měnu (je jedno zda USD, euro, Kč či jinou) by se danit měl, obdobně jako prodej cenných papírů (tedy prodejní cena mínus nákupní, daní se zisk, v příloze 2 paragraf 10 ostatní příjmy). Ale narozdíl od prodeje cenných papírů (akcie, ETF, podílové fondy) zde neexistuje žádné osvobození (ani hranice 100 tisíc za rok, ani tříletý časový test). Tedy prodej krypto zpět na fiat měnu by se měl danit vždy, bez ohledu na objem a dobu držení.
O já letos v Přiznání za 2020 poprvé daním kryptoměny, protože realizovaný zisk díky růstu nejen bitcoinu zvlášť ke konci roku není už zanedbatelný, abych si troufl to do přiznání nedat (realizovaný zisk z prodeje BTC byl u mě cca ve výši jednoho měsíčního platu, to fakt zamlčet rozhodně nehodlám).
Více k danění krypto zde: https://finex.cz/zdaneni-kryptomen-kompletni-navod/

bulinak
Pokročilý
Příspěvky: 306
Registrován: 08 zář 2019 22:56

Re: Daně a jak na ně (původní vlákno ze starého fóra)

Příspěvek od bulinak » 17 úno 2021 14:07

minarjo:
Díky za info ;-)
Co se týče měn, tak také při směně chci tu měnu mít, ale samozřejmě při co nejlepším kurzu, takže převáděnou částku mám "navzorkovanou" a rozloženou v čase.

Abych to shrnul, tak BTC v mém případě uvedu do DP tak, že použiju jednotný kurz pro EUR a USD?
Ostatní převody ignoruji.

Já převáděl ubohých 0,04BTC, bohužel netrpělivě, teď už by se mi na to koukalo mnohem líp.
Stavím zoo.

Martin.013
Začátečník
Příspěvky: 11
Registrován: 07 dub 2020 22:40

Re: Daně a jak na ně (původní vlákno ze starého fóra)

Příspěvek od Martin.013 » 17 úno 2021 18:51

@VSbrok:
Ještě doplnění, pro zajímavost jsem se Lynxu také zeptal na tu chybnou divi z SPG v dividend reportu a dostal jsem odpověď, že to chyba není, protože důležité je datum Ex-dividend date a to bylo v prosinci 2020. Je zajímavé, že každému odpoví jinak :D

@minarjo
Díky za podrobné vysvětlení a uklidnění, že to tak mají všichni :) asi to moc řeším a jak píšeš jedná se relativně o drobné.

Michal
Začátečník
Příspěvky: 18
Registrován: 12 úno 2021 18:01

Re: Daně a jak na ně (původní vlákno ze starého fóra)

Příspěvek od Michal » 17 úno 2021 20:33

Ahojte, všiml jsem si, že většinou tu používáte pro udanění jednotný směnný kurz. Nevím zda skrz jednoduchost, ale možná jako já, to berete jako jedinou možnost.Tak jen takové info, minulej rok jsem se dozvěděl na FU, že mohu použít i kurz v době obchodu, že to tak sice dříve nebylo, ale někdo se bránil, že tímhle přišel o nějaké peníze a soud mu dal nakonec za pravdu a FU by měl akceptovat obě možnosti. Zvlášť minulý turbulentní rok, může pro někoho znamenat druhá možnost lepší volbu, ale je to na zvážení. :-)

minarjo
Pokročilý
Příspěvky: 300
Registrován: 07 led 2019 19:37
Been thanked: 19 times

Re: Daně a jak na ně (původní vlákno ze starého fóra)

Příspěvek od minarjo » 18 úno 2021 00:18

@Michal:
Jednotný kurz je jediná možnost zejména pro ty fyzické osoby, co nevedou (nemusí vést) účetnictví resp. detailní evidenci obchodů i s měnovými faktory, tedy kurzy v okamžiku daných operací (to dobrovolně snad nedělá nikdo, nic by to nepřineslo, jen více papírování). Jednotný kurz je celoroční "průměr" kurzu, takže je to v podstatě v průměru stejné, jako když by někdo kurz evidoval a účtoval pro každou operaci extra. Pokud bys účetnictví a evidenci i s kurzy měn chtěl vést, musel bys jí na FÚ i doložit atd., tedy roste komplikovanost, klesá přehlednost a přitom nic z toho :). To se nemůže běžnému investorovi vyplatit. Proto používáme Jednotný kurz, zbavuje nás to povinnosti evidovat ty měnové kurzy atd během roku a věrohodně to dokládat.

@bulinak:
Ano i u prodejů kryptoměn, když to nebylo v Kč, je nejjednodušší možností použít Jednotný kurz 2020, pro konverzi prodejní i nákupní ceny do Kč.

Thor
Začátečník
Příspěvky: 5
Registrován: 12 led 2021 13:47
Has thanked: 4 times

Re: Daně a jak na ně (původní vlákno ze starého fóra)

Příspěvek od Thor » 18 úno 2021 09:53

Ahoj, k tem kurzum bych zase vyzdvihl Degiro vs Portu. Od portu dostanu nakupy-prodeje pripraveny ve vykazu dle denniho kurzu. A kdyz mam k tomu navic brokera Degiro, tak v evidenci nakupu a prodeju tim padem bych mel take pouzit denni kurz CNB (pokyn rika, ze pro prepocet by se mel pouzit stejny postup)? Nebo je to u fyzickych osob jinak? Za me to asi neni az takovy problem, stejne si vedu excel. Tak si do kolonky kurz nactu scriptem deni kurz dle CNB. Ale pokud by to mohlo byt i dle prumerneho rocniho kurzu, tak je to castecne ulehceni.

bulinak
Pokročilý
Příspěvky: 306
Registrován: 08 zář 2019 22:56

Re: Daně a jak na ně (původní vlákno ze starého fóra)

Příspěvek od bulinak » 18 úno 2021 10:06

Thor: Řešili jsme to výše.
Portu ti to napíše v Kč, tak už neřešíš jakou metodou se k tomu dostali a použiješ jednotný kurz.
Stavím zoo.

minarjo
Pokročilý
Příspěvky: 300
Registrován: 07 led 2019 19:37
Been thanked: 19 times

Re: Daně a jak na ně (původní vlákno ze starého fóra)

Příspěvek od minarjo » 18 úno 2021 12:40

@Thor:
Pokyny FÚ jak píšeš říkají že při konverzi máš použít stejný postup, ale to zcela logicky tehdy, když danou měnovou konverzi pro účely daňového přiznání děláš TY SÁM, ne když už to od brokera máš převedené do Kč! V takovém případě prostě použiješ co od brokera máš a nemáš důvod pátrat, jak k těm Kč přišel, klíčové je to souhrnné potvrzení brokera a měna na něm, jasné? Tedy když by ti ten souhrn broker uvedl třeba v USD a jiný broker třeba v euro, tak pak samosebou ty od obou musíš použít stejnou metodu, nejsnáze Jednotný kurz, ne u každého jinou. Ale to tedy jen když převádíš TY! Je to logické, přece nebudeš ze své vůle modifikovat Kč tak jak je jeden či druhý broker předložil - to co je od něj, to FÚ případně zkontroluje, když to od brokera je v Kč tak do toho nějaký tvůj nucený přepočet měn nijak nevstupuje.
Moje situace: mám brokery Degiro (dividend souhrn je v CZK, nemusí mě zajímat jak ty CZK broker získal, to je jeho účetnictví, ne moje věc) a Lynx (souhrn v USD, to tam mám jako základní měnu, protože tam mám jen US burzy). Tedy Kč z Degiro nechám, USD z Lynxu přepočtu na Kč Jednotným kurzem a sečtu, hotovo. Já jednu metodu použil (na ty USD) a metoda brokera Degiro mně i finančáku může být zcela ukradená.

Napíšu to ještě obecněji a pro všechny: my jako fyzické osoby nepodnikající, které nemají povinnost vést účetnictví, nemáme povinnost kontrolovat, zpochybňovat, přepočítávat dle své evidence či dokonce opravovat doklady k danění, které dostaneme od různých institucí. Potvrzení o zdanitelných příjmech od zaměstnavatele také platí tak jak je vystaveno, tak ho i FÚ kontroluje, i kdyby se nám nezdálo. Stejně tak výpisy brokera: FÚ pracuje dle jasné metodiky "použij, co je doloženo", a to v minimálním možném objemu. Tedy u zahraničních dividend a sražených daní nepotřebuje jejich sáhodlouhý seznam kus po kusu, ale jen ten celoroční souhrn brokera. FÚ výpis akceptuje tak jak je, bez ohledu na měnu, a ani my ji nemáme důvod zpochybnit či přepočítávat. Totéž další potvrzení, třeba slevy že základu daně (třeba úroky hypotéky) - FÚ ověří shodu částek, když by to nebylo v Kč tak zda přepočet sedí, to je vše. Nepotřebuje všech 12 měsíčních výpisů hypotéky. Snad už jasné :)

Thor
Začátečník
Příspěvky: 5
Registrován: 12 led 2021 13:47
Has thanked: 4 times

Re: Daně a jak na ně (původní vlákno ze starého fóra)

Příspěvek od Thor » 18 úno 2021 15:26

@minarjo: Diky za trpelivost a vysvetleni.

honzin666
Začátečník
Příspěvky: 4
Registrován: 18 úno 2021 20:11
Has thanked: 2 times

Re: Daně a jak na ně (původní vlákno ze starého fóra)

Příspěvek od honzin666 » 18 úno 2021 20:15

@minarjo

chápu, ale proč teda Portu píše v podkladech pro daně toto:

Upozorňujeme, že zákazník musí používat kurz cizích měn konzistentně v celém zdaňovacím období, tzn. nemůže použít pro některé příjmy denní kurzy ČNB a pro jiné příjmy zároveň použít
jednotné kurzy vyhlášené Generálním finančním ředitelstvím. Tento princip musí každý poplatník posoudit individuálně při sestavování daňového přiznání.

Výpočet je sice na začátku v Kč - souhrn , ale pak jsou jednotlivé položky, kde je uvedena měna USD,EUR a přepočet dle denního kurzu.

(nejde mi jen o dividendy, ale i příjem z prodeje CP)

Předem moc díky za vysvětlení :)

Odpovědět