No trh je druhý nejdražší v historii a tedy moc levného toho není.
Vzal jsem Pepsi. Je nejlevnější od roku 2012. Škodí jim silný Dolar, ale ten půjde dolů.
Zvažuji nákup Omnicom Group. Mají dělat velký merger v H2 a pak budou největší reklamní agentura na světě. CEO u firmy od roku 1997, minimální dluh jen 1x EBITDA a je to klasický příklad mých oblíbených firem k nákupu. EPS roste rok za rokem, dekádu za dekádou. Akcie je na velice silném supportu v podobě PE 10 a levnější byla jen na dně kovidu a 2009 recese.
Celosvětově je teď velice levný alkohol. Diaego spadlo na PE 15 a 4% yield, nejlevnější od roku 2011. V USA pak Constellation Brands. V Evropě pak Anheuser Busch a nebo třeba polská Ambra je velice levná a vypadá jako zajímavý kandidát na bližší průzkum.
Loni byly velice zajímavé utility z USA. Tak levné a zajímavé, že jsem do nich nasypal asi 15% portfolia. Většina už utekla a mám tam kolem 15-40% výnos za rok. Historicky levná ale zůstává například Essential utilities, která je 50% tržeb voda a 50% plyn. Ta je teď levnější, než za 2009 recese, či za pandemie. Taky zajímavý kandidát na 10% roční výnosy. 6% EPS růst plus 4% divi.
Jako nejlepší je si předplatit Fastgraphs a projet si celou S&P 500, jednu akcii po druhé. Pak si projet Stoxx 50 z EU a FTSE 100 z UK a člověk tak najde, co je zajímavé. Loni jsem takto našel prakticky neznámou firmu Corpay, která roste dvouciferně, je v S&P 500 a byla hodně levná. Roste rychleji, než Microsoft, koupil jsem jí za PE 14, oproti 38 PE za Microsoft a mám na tom 58% během 6 měsíců, zatímco Microsoft je v mínusu.
Tedy pokud chce člověk najít nějaké skryté perly, tak projít celé indexy je ideální způsob.
Levný stále zůstává Global Payments, zatímco pokračuje v dvojciferném růstu EPS. Akcie od roku 2022 sleduje PE 10,8 a to i při tak levném PE nám dává potenciální výnos 18% ročně na další dva roky a to jen při PE 10. Navíc každý Čech s platební kartou je i jejich klient a je hezké investovat do firem, které sám používám a jsem jejich zákazníkem.

The chart-reading technique actually works. Peter Lynch, (z knihy Beating the Street, postscript.) 1993